Stor britisk satsning på solenergi – solceller bliver snart standard på nye hjem
Det kan snart blive helt normalt at kigge op og se et hav af solceller på de nye hustage i Storbritannien. Landet planlægger nemlig at gøre solpaneler obligatoriske på næsten alle nye boliger senest i 2027 – en ambitiøs og grønnere vej mod en mere bæredygtig fremtid.
Solceller skal dække store dele af nye hustage
Ifølge nye planer, som The Times har fået fingre i, vil det britiske parlament snart præsentere et lovforslag, der kræver, at op mod 80 % af alle nye boliger skal have solpaneler, der dækker mindst 40 % af tagfladen. Yderligere 19 % af boligerne får lempeligere krav, alt efter tagets vinkler, skyggeforhold og orientering, mens kun omkring 1 % kan slippe helt uden solceller.
Det betyder, at solenergi bliver en fast del af byggeriet, og selvom det i første omgang kan gøre et nybyggeri op til 4.000 pund dyrere, vil familier kunne spare omkring 1.000 pund om året på deres energiregning. Det svarer til, at de ekstra udgifter kan være tjent hjem på bare fire år – og herefter er det ren gevinst for både pengepungen og miljøet.
Vejen mod et grønnere elnet i 2030
Dette tiltag passer perfekt ind i Storbritanniens mål om at gøre elnettet mere klimavenligt og decarbonisere det inden 2030. Planen er at installere op mod 47 gigawatt solenergikapacitet inden udgangen af dette årti – en kæmpe indsats, der kan bane vejen for grønnere strøm til både husholdninger og industri.
Samtidig forventes det, at regeringen vil lancere lån til solpaneler på eksisterende huse, men her er det betydeligt dyrere at eftermontere solceller end at bygge dem ind fra starten af.
Solenergi – en udfordring for elnettet
Selvom solpaneler kan skære kraftigt ned på elregningen – og i nogle tilfælde helt eliminere den – kan en massiv udbredelse også skabe balanceringsproblemer i elnettet. Australien har allerede oplevet, at solenergi i perioder producerer mere strøm, end nettet kan håndtere. Særligt i forårsmåneder med meget sol, men lavt energiforbrug, tvinges kraftværker til at lukke ned eller sende overskudsstrøm ud af landet.
Britanniens nationale energisystemoperatør har også advaret om, at et overskud af solenergi i visse perioder kan føre til lukning af kraftværker, hvis efterspørgslen er lav. Derfor bliver fremtidens elnet nødt til at være mere fleksibelt og kunne håndtere store mængder vedvarende energi.
Solenergi i vækst på globalt plan
Det britiske initiativ kommer på et tidspunkt, hvor solenergi er i hastig vækst verden over. I USA stod solenergi for 60 % af den nye energikapacitet sidste år, og store projekter som en 1,2 gigawatt solcellepark i Oregon, der kan forsyne 800.000 hjem årligt, understreger den globale satsning på grøn strøm.
Hvis Storbritanniens planer bliver en realitet, kan det give et kraftigt skub til solenergiens rolle i kampen mod klimaforandringer – og samtidig spare mange familier for penge på elregningen i fremtiden.