En kamp uden våben: Bungies Destiny 2 i juridisk knibe
Det ser ud til, at Bungies beslutning om at gemme dele af Destiny 2 væk i deres såkaldte “Destiny Content Vault” nu kommer tilbage og bider dem i haserne – bogstaveligt talt. En nylig afgørelse fra en amerikansk føderal dommer har afvist Bungies ønske om at få en igangværende retssag afvist, hvor en forfatter hævder, at Bungie har kopieret centrale elementer fra hans uoffentliggjorte sci-fi-historie til spillets Red War-kampagne og Curse of Osiris-udvidelse.
Fra spilledokumenter til YouTube-videoer – ikke helt nok
Sagsøgeren, Matthew Kelsey Martineau, der også går under pseudonymet Caspar Cole, har siden oktober sidste år kæmpet mod Bungie med påstande om ophavsretskrænkelse. Problemet for Bungie er, at de ikke længere har adgang til de originale spilversioner af Red War og Curse of Osiris, da disse blev fjernet som led i “Destiny Content Vault”-tiltaget – et forsøg på at holde spillets størrelse håndterbar efter otte år på bagen.
Som følge heraf har Bungie måttet læne sig op ad eksterne kilder som YouTube-gennemgange og community-drevne wikis som bevismateriale – noget retten ikke fandt tilstrækkeligt. Dommer Susie Morgan understregede, at sådanne tredjepartskilder ikke kan erstatte autentiske spilversioner, især når der skal foretages en detaljeret sammenligning af påståede kopierede elementer.
Gamle spilelementer – en tung byrde i retssalen
Bungie indrømmer, at det ikke er muligt at genskabe de forsvundne kampagner i en privat version, da de ikke længere er kompatible med det nuværende Destiny 2. Det betyder, at det tekniske valg om at “vault’e” ældre indhold nu har fået uventede juridiske konsekvenser, der kan koste udvikleren dyrt.
Martineaus sag kan derfor gå videre, da retten vurderede, at han har fremlagt tilstrækkelige beviser til, at der kunne være tale om ophavsretskrænkelse. Det giver Bungie en ret unik udfordring, da spillets udviklingshistorik og indholdsarkiver nu spiller en rolle i en retssal.
Et spøgelse fra fortiden, der hjemsøger Bungie
På trods af at flere af de påståede ligheder mellem Martineaus historie og Destiny 2 virker lidt løse – som den mystiske “Traveler”-entitet, der minder om en gigantisk himmelsk station over Jorden – kan sagen alligevel få betydning for, hvordan spiludviklere håndterer deres arkiver og indholdsvaults i fremtiden.
Det bliver spændende at følge med i, hvordan denne retssag udvikler sig, og om Bungie kan vende den juridiske udfordring til en sejr, eller om de gamle spilelementer bliver deres akilleshæl.
Hvad betyder det for gamere og branchen?
Udover den juridiske krig, kan denne sag få ringe i vandet for hele spilindustrien, især for producenter, der vælger at fjerne eller gemme ældre spilindhold i såkaldte “vaults” eller arkiver. Det rejser spørgsmålet: Hvordan sikrer man sig, at man har styr på sit eget indhold – også år efter udgivelsen?
Destiny 2-fans kan i hvert fald glæde sig til at følge med i retssagens videre forløb, som nu er kommet et skridt nærmere en egentlig prøvelse i retten. Og hvem ved – måske bliver det endda starten på en helt ny debat om spilindhold, ophavsret og digitale arkiver.